
Yağlı Turşu
Şimdi öncelikle baştan uyarıyım! Yazıyı okuyunca altı üstü bir biber turşusu nesini bu kadar abarttıyorsun demeyin 🙂 Genlerimde göçmenlik var bu yüzden biberi çok severim, eh turşunun hiçbir haline zaten hayır diyemem. Hele ikisi böyle kısa sürede bir araya gelince, biraz sonra bu turşu hakkında söyleceklerim az bile kalabilir ona göre :)) deyip geçelim hikayemize..
Misssgibi Zerrin’im ile yüz yüze ilk tanıştığımız gündü sanırım. Sanki uzun yıllardır tanışıyormuşuz gibi içten sohbeti, güler yüzü, minik Ada faktörüne rağmen hazırladığı birbirinden leziz ikramları ve elbette Ada ile geçirilen pek eğlenceli saatler yetmezmiş gibi üzerine bir de eve dönerken elime bir kavanoz tutuşturdu. Veeee böylece “Yağlı Turşu” dedikleri bu nefis lezzet ile ilk görüşte aşkımızın başlamasına sebep oldu. Kavanoz 2.günün sonunda bomboştu ama lezzeti aklımdan hiç çıkmıyordu. Ama kavanozu veren kişi 🙂 bu turşusunun sadece şu ince biberler ile yapıldığı konusunda beni uyarmıştı bu yüzden öyle hemen gidip kendime yeni bir kavanoz hazırlayamıyordum. Önce o biberler bulunacak sonra hazırlanacaktı. Hemen sokağımızın dibindeki pazar artık kurulmuyordu ki gidip bulup hemen yapayım. Sayısız Sarıyer pazarına gitme planlarımda türlü işler yüzünden iptal olunca, o ara araya işler, başka denemeler girdi.
Evet aramıza mesafe girdi bu tarif ile ama aklımdan hiç çıkmadı. Sonunda bu hafta gezmek amaçlı gittiğim bir pazarda bu biberlere rastlayınca koca bir torba alınıp ilk deneme yapıldı.. Şimdi buyrun tarife..
Malzemeler
- 1 kg ince sivri biber
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı sirke
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 10-12 diş sarımsak
Biberleri yıkayıp suyunu süzüyoruz.
Bir tencereye 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı sirke, 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı tuzu koyup biberlerin bir kısmını ekliyoruz. Biberler sararana kadar bu karışımın içerisinde haşlıyoruz ve haşlanan biberleri süzerek bir kenara alıyoruz. Tüm biberleri haşlayana kadar devam ediyoruz.
![]() |
![]() |
Tüm bibeler haşlandıktan sonra, tüm bibebeleri tekrar tencereye alıyoruz. 10-12 diş sarımsağı soyup ince ince doğruyoruz ve tencereye ekleyip 1-2 dakika daha kaynatıyoruz. Ocağın altını kapatıp soğuyana kadar bekliyoruz. Soğuduktan sonra turşumuzu suyuyla birlikte kavanoza doldurup dilediğimiz zaman tüketiyoruz.
Afiyet olsun.


5 Comments
Mehtap
Bu tarif bir kilo biber için mi ben biraz fazla yapıcam
Serap Uzun karakazandan
Biz de çok yaparız babam turşuyu sert sevmez annem yapar o günler geldi aklıma.Eline sağlık iyi ki hatırlattın bende yapçam inş…
derya
ellerine sağlık…ben de bu turşuyu bir komşumda yemiştim ve o yüzden ne denli güzel olduğunu da biliyorum…hımmm..
zerrin-misss
Yaseminim, ne iyi etmişizde tanışmışız. 🙂 Seni sımmm sıkı kucaklamak geldi içimden.. Yanımda olaydın. Neyse akşam kucaklarım 🙂
Yaa bu turşuya diyecek hiç bişi yok. Hamileyken bu turşu sebebiyle arkadaşımla kavga etmişliğim var. O kadar diyim 🙂
özgen
Biz çok yaparız bu turşuyu hem harika hem hemen yeniyor Trakyalıyız ne de olsa sevgiler…