Tatlı bir şey yapmadan bitirdim haftasonunu! Aslında tatili fırsat bilip yapmayı planladığım diğer işlerden, sıra tatlıya gelmedi de denebilir ama olsun…
Gerçi ekmek konusunda kendimi tutamadım. Biraz ordan biraz burdan derken, kek gibi bir ekmek denemesi yaptım. O da biraz ona biraz buna, derken bitti gitti :)
Bu aralar yeni birşeyler deneyemiyorum pek. Hatta eskiden denemiş olduklarımı bile yazamıyorum. İşler yoğun, kafam yoğun, ben yorgunum!2 kelimeyi bir araya getiripte bir cümle kuramıyorum. Çoğu zaman geçip bilgisayarın başına, bakıp bakıp geri kapatıyorum.
Yapmak istediğim çok şey var bugünlerde! denemek istediğim, görmek istediğim, yazmak istediğim, söylemek istediğim… yemek dışında da çok şey… Ama yine zamanın yetmediği günlerdeyim. Biliyorum! birazıda benim tembelliğimden. Çoğu insandaki gibi benide çarpmış olan bahar yorgunluğundan, bu çok şey yapmak istemem ile hiçbirşey yapasımın olmaması arasındaki gelgitlerim…
Malzemeler
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 su bardağı süt
- 1 paket instant maya
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 8-10 adet kurutulmuş domates
- 1 çay bardağı zeytin
- 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- Aldığı kadar un
Öncelikle kurutulmuş domateslerimizi yumuşayana kadar 15-20 dakika sıcak su dolu bir kapta bekletiyoruz. Domateslerimiz yumuşadıktan sonra, sularını süzüp küçük küçük doğruyoruz. Üzerlerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını döküp bekletiyoruz.
Zeytinlerimizin de çekirdeklerini çıkartıp, küçük küçük doğruyoruz. Yada hazır doğranmış zeytinlerden kullanabilrsiniz. (Fakat ben onların tadını sevmediğim için kendi sevdiğim lezzetteki zeytinleri ayıklayıp doğruyorum.)
Başka bir kapta, su,süt ve limon suyunu karıştırıyoruz. Üzerine şekerimizi ekliyoruz. Bir bardak kadar un, maya ve tuzumuzu kabımıza alıp karıştırıyoruz. Zeytinyağında bekleyen domateslerimizi yağımızla birlikte karışımımıza ekliyoruz. Doğranmış zeytinlerimizi, rendelediğimiz kaşar peynirimizi, kuru fesleğen ve karabiberimizi ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Elimize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.
Hamurumuz hazır olduktan sonra, 30-40 dakika üzerini örterek mayalanması için ılık bir ortamda bekletiyoruz. Hamurumuz iki katına çıktıktan sonra, havasını almak için tekrar yoğuruyoruz ve istediğimiz gibi bir ekmek şekli veriyoruz. (Yuvarlak, yassı ve uzun…)
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hazırladığımız ekmeğimizi koyuyoruz ve üzerine bir fırça yardımıyla süt sürüyoruz.
(Dilerseniz baton kek kalıbınızın dibine yağlı kağıt serip ve yan taraflarını yağlayıp, kek kalıbınızdada pişirebilirsiniz.)
Ekmeğimizi önceden ılık hale getirdiğimiz fırınımızda (fırın kapalı olucak) 15-20 dakika kadar daha mayalandırıyoruz. Ve daha sonra 160 C’de 40-50 dakika kadar kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırını söndürdükten sonra ekmeğinizin üzerine nemli bir bez örterseniz, dış kabuğu yumuşak olacaktır.
Afiyet olsun.

28 Comments
Merhabalar,
Tariflerinizi beğenerek izliyorum,bahar yorgunluğu hepimizin derdi,ben prof.Saraçoğlunun geçen gün TV.de verdiği tarifi uyguladım gerçekten işe yarıyor,tüm arkadaşlara tavsiye ederim.
Sevgiler
@özgür, sitenizde tarifi okudum. em kısa zamanda bende uygulayacağım. Teşekkür ederim.
Sevgiler :)
inan bahar yorgunluğundan bende çarpılmış durumdayım…bir rehavet bir rehavet anlamadım gitti:)
ekmekte nefisss görünüyor,yapması da yemesi de çok zevkli:)
ellerine sağlık canım
çok öptümmm
Yaseminciğim dert etme. Aynı yorgunluk hepimizde var. Yaklaşan yazın coşkusu, kilolar vs derken kafa da uzaklaşıyor bazı şeylerden.
Ekmek de harika görünüyor, tek başına yenebilen ekmeklere bayılırım.
Sevgiler,
Esra
NEZAMANDIR EKMEK YAPMAK İSTİYORDUM ,DENİYECEĞİM TARİFİNİ ELLERİNE SAĞLIK CANIM H ARİKA GÖRÜNÜYOR..
Yasemincim nefis olmuş ekmeğin,ellerine sağlık…
Tatlıda uzak kalmak çok zormuş bende yeni anladım :))
İşlerinde ise kolaylık diliyorum….
Yasemin klube hoşgeldin :) yalnız değilsin..
Bende de aynı yorgunluk ve bekleyen istekler..
Ekmeğin nefiss görünüyor ..
Domates , peynir ve zeytin birarada ekmeğin içine girmişler bu da ekmeği benim için çekici kılıyor. Mayalı hamurları avuçlarımda seviyorum, konuşuyorum:
Ne güzelsin sen.
Yapınca da yiyorum. Sen kendini tutabildin mi Yasemin?
Yasemin’cim çok güzel ve lezzetli bir ekmek yapmışsın. Biraz dinlensen kendinide iyi hissedeceksin. Yoğun bir işin var, eh yolculukta yorucudur.Doğal olarak biraz kendine vakit ayırmak istersin.
Tarif eklemesende iki kelime yazsan yeter bize :)
sevgiler canım
@zehra, evet canım haklısın. bu aralar durup, sanırım biraz kendimi dinlemeliyim. Yenilenmeli, güçlenmeli ve taptaze başlamalıyım bende bu yeni mevsime :)
Çok nefis görünüyor ekmeğin canım..Bu tür ekmekleri anne-baba sevmediği için ben yapamıyorum..)) Ekmek yapmasını,hamurla içiçe olmasını,mayalanmasının her aşamasını gözlemlemeye bayılıyorum..Kısaca ellerine sağlık canım..Kahvaltı sofralarına yakışır bir ekmek olmuş..)
Sevgilerimle..
@damaktad, hamurla uğraşmak biz büyükler için tam bir terapi değil mi? :)) mutfakta bizim oyun alanamız işte :)
sevgiler…
Nefis bir ekmek, ellerine sağlık. Ben de deneyeceklerim listesine böyle bir tarif almıştım ama henüz deneyemedim. Evde ekmek yapmanın keyfine varınca insan hep ekmek yapmak istiyor, gerçekten. Sevgilerimi gönderiyorum.
@Birsel ve İrem, evet sana kesinlikle katılıyorum canım. Evde pişen ekmeğin tadını insan hep arıyor…
yaseminciğim bende yaptım domatesli ekmeği ama eşim hiç tadına bakmak bile istemedi sanırım yeniliklere biraz kapalıyız:))))artık canım isterse senden bakarım doyarım ben ellerine sağlık….
@birsence, valla benim eşimde baştan burun kıvırdı ama, ilk lokmadan sonra hafiften fikri değişti sanki canım :)))
Yazemincim aynen hissettiklerimi yazmışsın canım
ellerine sağlık ekmek nefis görünüyor
@Kendimce, Afiyet olsun canım.
Sevgiler…
Nefis gorunuyor canim ellerine saglik sizlere afiyet olsun. Baharin verdigi yorgunluk hepimizde var canim birde rejim eklendi tam oldu:)))onu yeme bunu yeme acta durulmuyorki canim:))alistigin tum guzeliklerden uzak kalmak cokk zorrrr.
Kucak dolusu sevgiler.
@özgülüntarifleri, şimdilik uzak durmaya çalıştığımız o güzelliklere, en yakın zamanda daha sağlıklı ve hafiflemiş olarak kavuşuruz inşallah değilmi? :)
dün doya doya tattım domatesleri RAMİZde :))))
nasılda güzel…
seninde ellerine sağlık YASEMİNCİĞİM. afiyetler olsun canım.
svglrr
@bir dut masalı, hmm Ramiz mi???
İzmir’den gelirken yada giderken ne güzel oluyor yolda o kaçamak. canım çekti bak şimdii :)))
ellerine sağlık gecenlerde bende yapmıştım kurutulmuş domatesli bir çeşit ama bu günlerde pek denemek istemiyorum malum rejim işte:)
@NEŞELİ GÜNLER, valla bende rejimin, sürekli farklı ekmekler yemelisiniz tavsiyesine uymaya çalışıyorum :)
ufff fena olmuş bu yaa.. İkisi de bayıldığım şeyler.. hele kurutulmuş domates.
Sıcak sıcak içine koy keçi peynirini yuvarla.. :)
Muttttlaka denenecek :)
öperim yanaklarından cnaım benim
sıcacık sevgiler.
@zerrin – misss, hmm keçi peyniri dedin. beni kalbimden vurdun :) nerde bulunur ki bu meret istanbul’da :(
sevgiler…
Yasemin’ciğim,
Bu ekmeğe bayıldım ben. Ekmeksiz hayat olur mu hiç?
@tijen, olmaz değil mi?? evet bencede :)))